Logo

ریاپ | شرکت سیستم‌های هوشمند محتوا نگار شرق

ریاپ - راهکاری یکپارچه برای دانشگاه‌ها، موسسات، مدارس و سازمان‌های آموزش محور
vlan چیست؟

vlan چیست؟

vlan مخفف چیست؟ vlan مخفف Virtual LAN است. شبکه محلی مجازی (vlan) به گروه‌بندی منطقی کلاینت‌ها و تجهیزات در یک شبکه محلی اشاره دارد. این گروه‌بندی به منظور ساده‌تر شدن فرآیند نظارت بر شبکه و مدیریت دقیق‌تر پهنای باند انجام می‌شود. در vlan، فرآیند گروه‌بندی توسط سوییچ انجام می‌شود.

کاربرد vlan چیست؟ شبکه محلی مجازی با گروه‌بندی منطقی دستگاه‌هایی که در یک دامین برادکست (Broadcast) قرار دارند، به سرپرستان شبکه کمک می‌کند برای هر گروه خط‌مشی‌های مشخصی را مشخص کرده و پهنای باند هر گروه را به شکل دقیقی مدیریت کنند.

البته vlan بندی محدود به شبکه‌های محلی و سوییچ‌ها نیست و این امکان وجود دارد که شبکه‌های بزرگ‌تر مجازی را نیز با هدف مدیریت دقیق ترافیک به گروه‌های منطقی مختلفی تقسیم کرد. این مکانیزم گروه‌بندی که vxlan به معنای شبکه محلی گسترش‌پذیر مجازی نام دارد منعطف‌تر از vlan است، زیرا با محدودیت 4096 زیرشبکه روبرو نیست و سرپرست شبکه می‌تواند به هر تعدادی که نیاز دارد شبکه منطقی مجازی پیاده‌سازی کند.

در هر دو حالت، به جای ارتباطات فیزیکی از ارتباطات منطقی استفاده می‌شود و همین مسئله باعث می‌شود تا مدیران شبکه بتوانند نظارت دقیق‌تری روی کلاینت‌ها اعمال کنند.

 

ملزومات راه اندازی vlan

برای راه اندازی vlan باید موارد زیر را داشته باشید:

وجود سوییچ مدیریتی: برای استفاده از مزایای vlan باید در ستون فقرات شبکه از سوییچ‌هایی استفاده کرده باشید که قابلیت پشتیبانی از VLAN، تجمیع لینک و پورت ترانک را دارند. در شبکه‌ای که یک یا چند سوییچ مدیریتی در آن قرار گرفته باشد، می‌توان شبکه‌های محلی مجازی مستقل را پیاده‌سازی کرد. در این حالت فرآیند پیاده‌سازی و توزیع شبکه‌های محلی روی سوییچ به شکل زیرشبکه یا دامنه پخشی انجام می‌شود.

به همین دلیل است که همواره توصیه می‌شود در زمان خرید سوییچ به پارامترهایی نظیر ظرفیت سوییچینگ و نرخ انتقال بسته‌ها دقت کنید تا در آینده مشکلی از بابت مقیاس‌پذیری به وجود نیاید. بر مبنای این تعریف مشاهده می‌کنیم که اگر از یک سوییچ غیرمدیریتی استفاده می‌کنید دستیابی به vlan فراهم نیست، اما اگر از یک زیرساخت شبکه مجازی استفاده می‌کنید (به‌طور مثال NSX Vmware) این امکان وجود دارد که از مزایای VXLAN استفاده کنید، البته شیوه پیاده‌سازی VXLAN تفاوت‌هایی با VLAN دارد که موضوع این مقاله نیست. چرا سوییچ مدیریتی در vlan اهمیت زیادی دارد؟ برای پاسخ‌گویی به پرسش فوق باید اطلاعاتی در ارتباط با پورت‌های دسترسی و ترانک داشته باشید. هر پورت سوییچ را می‌توان به شکل پورت دسترسی (Access) یا پورت ترانک (Trunk) پیکربندی کرد:

  1. پورت دسترسی امکان برقراری ارتباط با یک شبکه VLAN را فراهم می‌کند. این نوع رابط‌ها روی پورت‌های متصل به تجهیزات شبکه از طریق کارت شبکه پیکربندی می‌شوند.
  2. رابط ترانک امکان متصل کردن سوییچ‌ها به یکدیگر را فراهم می‌کند که امکان هدایت ترافیک شبکه به سمت چند شبکه VLAN را فراهم می‌کنند.

پشتیبانی از پروتکل‌های ارتباطی داخلی: علاوه بر سوییچ مدیریتی، دومین پیش‌شرط ضروری برای پیاده سازی شبکه vlan پشتیبانی سوییچ از پروتکل‌های dot1q و isl است که ارتباطات داخلی VLAN را فراهم می‌کنند. علاوه بر این یک شبکه محلی مجازی را می‌توان به شکل ایستا یا پویا پیاده سازی کرد. مدل ایستا مبتنی بر پورت است و مدل پویا از طریق نرم‌افزار انجام می‌شود و از استاندارد IEEE 802.1Q استفاده می‌کند.

پشتیبانی روتر: باید از روترهایی با قابلیت پشتیبانی از شبکه vlan یا سوییچ‌های لایه 3 استفاده کرد.

 

 


برای این مطلب امکان ارسال نظر وجود ندارد